Welcome to the Green Apple!

 

 

Het zou zomaar kunnen gebeuren, dit voorjaar in Woerden! Zoals het bruisende New York alom bekend staat als the Big Apple, zo zou Woerden dit jaar best wel eens the Green Apple kunnen worden. Woerden is immers de hoofdstad van het Groene Hart. En als je de muzikale plannen van het Orkest van het Groene Hart bekijkt, wordt de stad het bruisende middelpunt van het Groene Hart.

 

Het Orkest van het Groene Hart gaat namelijk een bijzondere muzikale verbinding aan. Samen met jazzformatie Just Us uit Woerden verzorgt het orkest een tweetal concerten die in het teken staan van verbinding. Verbinding tussen klassiek en jazz.

In de concerten op 26 maart in Oudewater en 9 april in Woerden delen we letterlijk het podium. Het idee werd geboren toen een bestuurslid van het OvhGH de school passeerde waar op dat moment Just Us repeteerde. Het was al snel één en één is drie.

 

Just Us heeft een bezetting die lijkt op die van een big band. Maar de formatie zoekt het lichtere genre op, streeft soms het intieme van een combo op en schuwt latin en funk niet. Sinds een jaar of vijf is aan die instrumentale kant ook de vocale toegevoegd met lead-zangeres Ciara Clerx. Het geheel staat onder leiding van bandcoach Werner Janssen.

Het Orkest van het Groene Hart is inmiddels alweer 35 jaar actief in de klassieke  muziek met af en toe uitstapjes naar musical, film en pop. Dit keer verkennen we onder leiding van dirigent Jim Benjamin Roodnat het jazz-genre. De Tsjechische componist Antonin Dvorak (1841-1904) was er eigenlijk al een voorloper van. In zijn American Suite combineerde hij al diverse stijlen, waaronder volksmuziek en spirituals.

Vervolgens was daar George Gershwin (1898-1937). Hij werd met zijn symfonische cross-overs wereldberoemd. Wie kent niet Porgy and Bess en An American in Paris? Het OvhGH gaat doelbewust buiten z’n comfortzone en stort zich in bijzondere ritmes en harmonieën. Het publiek mag zelfs improvisatie in dit gezamenlijke concert verwachten. Een prachtige muzikale verrijking dus. Laat de Roaring Twenties maar beginnen!

Concertdata

 

26 maart in de Ontmoetingskerk in Oudewater, Westsingel 2.

9 april in de Kruiskerk in Woerden, Mesdagplein 4.

 

Aanvang beide om 20.00 uur.

 

Entree: 

Volwassenen: €16.50

Vrienden van het orkest: €14.00

Jeugd t/m 18 jaar, studenten/CJP: €11.50

Koffie of thee inbegrepen.