Feestelijkheden, vertier, maar ook heldendaden en een gruwelijke plundertocht. Het Orkest van het Groene Hart pakt dit najaar uit met een muzikaal programma dat de bezoeker meeneemt naar 350 jaar geleden. Toen immers, in het Rampjaar, werd Nederland van drie kanten aangevallen, wat de jonge republiek bijna fataal werd. Epicentrum van deze Europese wereldoorlog van de 17e eeuw was het Groene Hart van Holland
Uiteraard heeft dirigent Jim Benjamin Roodnat de muziekbibliotheek van die periode grondig uitgeplozen. Het orkest speelt een van de bekendste werken uit de barok, de Watermusic van Georg Frederic Handel. Deze stukken in de vorm van dansen werd voor het eerst in 1717 gespeeld ter ere van koning George I van Groot-Brittannië. Wat de concertbezoeker veel minder vaak zal horen, is een mars uit Le Bourgeois Gentilhomme van Jean-Baptiste Lully. Deze balletkomedie beleefde z'n première twee jaar vóór het Rampjaar en brengt de luisteraar dus heel dichtbij deze tijdsperiode. Uiteraard mag de bekendste componist uit de barokperiode, Johann Sebastian Bach, in onze Prinsenconcerten niet ontbreken. Het orkest geeft aanstormend talent Samuel Golub alle ruimte voor het beroemde klavecimbelconcert BWV 1052 van Bach.
Maar ook in latere tijden, zelfs anno nu hebben componisten zich laten inspireren door het Rampjaar. De Woerdense componiste José Retra heeft speciaal voor de herdenking van het Rampjaar een hedendaags muzikaal werk geschreven. Deze gloednieuwe compositie vertolkt met zeer indringende muzikale klanken het wapenkletter en het daaropvolgende oorlogsleed zoals dat zich in de winter van 1672-1673 rond Woerden, Zegveld, Zwammerdam en Bodegraven afspeelde. Het stuk '1672' beleeft in de Prinsenconcerten z'n wereldpremière.
Aanmerkelijk luchtiger klinkt de Hollandsche Rhapsodie. Dit 20e eeuwse werk boordevol vaderlandsliefde van Peter van Anrooij bejubelt Piet Hein, een van de grote helden uit de Tachtigjarige Oorlog. Dankzij de door hem veroverde Zilvervloot droeg Hein niet alleen bij aan het Nederlandse historische erfgoed, maar ook aan de muzikale geschiedenis van ons land. Een relativerende knipoog naar de Oude Hollandse Waterlinie tenslotte is afkomstig van Émile Waldteufel. Het orkest speelt Les Patineurs, veruit zijn bekendste werk. Deze lieflijke wals schetst de meest elegante uitglijders op het ijs, ooit op toon gezet.
Zaterdag 19 november; Kruiskerk, Mesdagplein 4, Woerden
Zaterdag 26 november; Grote Kerk, Groenmarkt 7, Gorinchem
Let op!! Het concert in Gorinchem kan helaas niet doorgaan!!
Zaterdag 3 december; Adventskerk, Julianastraat 69, Alphen a/d Rijn
Aanvang alle concerten om 20.00 uur.
Toegangsprijs €15,-