Onze soliste van het Voorjaarsconcert 2018 haalde in de finale van het Nederlands Vioolconcours van dat jaar de publieksprijs binnen, plus de 2e (jury)prijs. Proficiat!

gallery/logo-sponsorclicks

Doe je webboodschappen via Sponsorkliks en steun ons orkest. 

2019

 

Zaterdag18 mei Kruiskerk Woerden

Zaterdag 25 mei Ontmoetingskerk Bodegraven

Brahms - Hongaarse dans No. 5

J.S. Bach - Dubbelconcert voor twee violen, deel II - Largo ma non tanto - Solisten Bea Selman en Arianne in 't Veld

Glazunov - Concert voor altsaxofoon en strijkorkest - Soliste Linda Holleman

Saint-Saëns - Danse Macabre

Haydn - Symfonie No. 103 - met de paukenroffel

Johann Strauss jr. - An der schönen blauen Donau

 

2018

 

Maandag 24 december 2018 Bonaventurakerk Woerden

Kerstviering i.s.m. Jubilate Deo

March Prelude - Charpentier
Unto us a son is born - Willcocks
Wij komen tezamen - Willcocks
Messe Breve No. 7 - Charles Gounod
The first Noel - Willcocks
Allegretto - Haydn
God rest you merry gentlemen
Bacarolle - Offenbach
Pastorale - Corelli
Hark the herald angels sing

 

 

Zaterdag 6 Oktober Kruiskerk Woerden

Zaterdag 13 oktober Ontmoetingskerk Bodegraven

Rimsky-Korsakov - Scheherazade
Smetana – Die Moldau
Tsjaikovski – Romeo and Juliet
Dvorak – Slavische dans nr. 8
Beethoven – Symfonie nr. 6 Pastorale

 

Onze Romantische Natuur

Bij dat thema denken we uiteraard meteen aan de idyllische natuur die we om de hoek buiten stad of dorp kunnen aantreffen. Prachtige weilanden, van elkaar gescheiden met slootjes of hekken, omzoomd door schaduwrijke bosschages en klaterende beken. Het is de romantische natuur die we kennen van enige tijd geleden, toen de landbouw nog niet de schaalvergroting had doorgemaakt met ligboxenstallen en reusachtige tractoren.

Maar ook valt te denken aan de natuur als metafoor voor krachten en gevoelens in onszelf. We nemen de gevoelde ervaring als uitgangspunt, waarbij intuïtie en verbeelding om de hoek komen kijken. Zo zullen we ons niet louter als onderdeel van de grotere natuur voelen, maar ook de ervaring krijgen dat de verstandelijke, rationele kennis wordt overstemd door het niet-waarneembare.

In ons Najaarsconcert wordt deze romantische ervaring treffend in muziek geschilderd door Ludwig van Beethoven (1770-1827) in zijn 6e symfonie de Pastorale. De titels van de vijf delen verwijzen naar het heerlijke landleven. Beethoven zette met deze symfonie de toon voor de verdere doorbraak van de Romantiek.

Een vergelijkbare schildering van de romantische natuur bereikte Bedrich Smetana (1824-1884). Met zijn compositie Die Moldau tekende hij de rivier de Moldau, vanaf de bron als bescheiden stroompje tot de breed uitwaaierende rivier. Aan de boorden van de rivier gebeurt van alles, van boerenbruiloft tot jachtpartij aan toe.

Maar in het komende Najaarsconcert gaan we, samen met het publiek, ook op zoek naar de romantische natuur in onszelf. Wat te denken van Scheherazade van Nikolai Rimsky-Korsakov (1844-1908)? De bloedmooie en slimme Scheherazade weet de wrede en gestoorde sultan tot mildheid te bewegen door gedurende duizend-en-een-nacht verhalen te vertellen. Daarmee weet zij hem van zijn moordzucht af te brengen en van zijn geestesziekte te genezen.

Onze romantische natuur zal minstens zo hevig worden aangesproken door het verhaal van de onmogelijke liefde tussen Romeo en Juliet zoals Peter Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) dat toonzette. Romeo en Juliet behoorden tot twee rivaliserende families en hun innige liefde was dan ook tot mislukken gedoemd. In het alombekende slot van het verhaal drinkt Romeo de gifbeker leeg omdat hij denkt dat Juliet dood is. Zodra zij haar overleden geliefde vindt, pleegt zij zelfmoord met een dolk. In het arrangement dat het orkest speelt, zijn de introductie en de finale van dit aangrijpende meesterwerk te beluisteren.
 

Zaterdag 11 en 18 maart 2018
Kruiskerk Woerden / Hervormde Kerk Nieuwkoop

M.m.v. Hawijch Elders

Felix Mendelssohn-Bartholdy
Ouverture ‘De Hebriden’ opus 26
Vioolconcert in E-mineur opus 64
Symfonie nr. 3 ‘Schotse’ opus 56
 

2017

 

Zaterdag 23 december 2017, Familiekerstconcert
Het Baken Woerden

Een licht-klassiek Kerstconcert met herkenbare melodieën die ook jeugdige luisteraars kennen. Sleigh Ride bijvoorbeeld, Es ist ein’ Ros’ entsprungen. Maar ook een speciale bewerking van De herdertjes lagen bij nachte. Dat en meer mag u verwachten op het Familieconcert dat kerkelijk centrum Het Baken en het Orkest van het Groene Hart hebben georganiseerd. Op zaterdag 23 december vanaf 15:00 uur speelt het orkest onder leiding van dirigent Jim Benjamin Roodnat kerstliederen om mee te zingen en bekende klassiekers om naar te luisteren. Kinderen vanaf pakweg 3 tot ongeveer 10 jaar zijn ook van harte uitgenodigd (zoveel mogelijk één kind in gezelschap van een ouder). U bent van harte welkom bij dit bijzondere gratis concert!
- Es ist ein Ros entsprungen, M. Praetorius, arr. D. Stone
- Santa’s Classical Christmas, arr. M. Williams
- Ancient Aires and Dances, O. Respighi, arr. J. Brubaker
- De Herdertjes Lagen, arr. J. Retra
- Pastorale ad libitum, A. Corelli, arr. D. Stone
- A Whole Lot of Symphony Themes, arr. D. Wagner
- Brandenburg Sinfonie, J.S. Bach, arr. M. Isaac
- Three Pieces From Swan Lake, P.I. Tsjaikovsky, arr. D. Stone
- Sleigh Ride, L. Anderson, arr. D. Stone 

 

Zaterdag 16, 23 en 30 september 2017, Prinsenmaandconcert
Opstandingskerk Woerden, St. Janskerk Gouda, Johannes de Doperkerk Montfoort

In dit Prinsenconcert laten het Orkest van het Groene Hart en het koor Vocamuze de tijd van Willem III met de Dubbelmonarchie herleven. Willem was tegelijkertijd stadhouder in de Nederlanden en koning van Engeland en Ierland. Letterlijk gaat het orkest terug naar Willem door de muziek uit zijn tijd te spelen. Venetiaan Antonio Vivaldi (1678-1741) bij voorbeeld vierde in heel Europa successen met onder andere het Gloria in D. Het is het hoogtepunt van deze reeks Prinsenconcerten en laat het Alphense koor Vocamuze onder leiding van Oksana Kryuchkova schitteren in al z’n veelstemmigheid. Een ander indrukwekkend onderdeel van het concert is de Coronation Anthem uit Zadok the Priest van Georg Friedrich Handel (1685-1759). Wie kent niet het ‘God save the king’ uit dit barokke werk? Verder zal Vocamuze een psalm van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) ten gehore brengen. Sweelinck is de belangrijkste Nederlandse componist uit de overgangstijd van Renaissance naar Barok. Vooral zijn orgelwerken waren in zijn tijd zeer vernieuwend en hebben mogelijk zelfs Johann Sebastian Bach geïnspireerd. De psalmen en andere koorwerken zijn nog geworteld in de Nederlandse School, die van de vroegere gregoriaanse kerkmuziek meerstemmige kunstwerken maakte. In het Prinsenconcert worden ook orkestrale werken ten gehore gebracht. Zo speelt het Orkest van het Groene Hart onder leiding van Jim Benjamin Roodnat de Sinfonia in Bes van Johann Christian Bach (17351782). Deze zesde en jongste zoon van Johann Sebastian Bach vestigde zich in Londen na zijn studie in Italië. In de twintig jaar dat hij in Londen werkzaam was kon hij op een enorme populariteit rekenen. Het hoofdwerk van het orkest is de Suite Pastorale van Emmanuel Chabrier (1841-1894). Dit werk is heerlijk luchtig en ongrijpbaar en is daarmee puur impressionistisch van aard. Niet verwonderlijk; Chabrier was bevriend met onder anderen de schilders Paul Verlaine en Édouard Manet Daarnaast brengt het orkest met recentere muziek een ode aan de tijd van de Dubbelmonarchie van Willem en Maria. Koning-stadhouder Willem was volgens de overlevering een verwoed danser. Vandaar dat het orkest de Ancient Aires and Dances van Ottorino Resphigi (1879-1936) op het programma heeft gezet. Ook Benjamin Britten (1913-1976) schreef, met de Five Courtly Dances uit Gloriana, neo-classicistische muziek die de tijd van Willem en Maria tastbaar doet herleven. 

 

 

Zaterdag 11 en 18 maart 2017, Skandinaviëprogramma in samenwerking met KleinKoorHouten o.l.v. Polien Fijan.
Kruiskerk Woerden / Pauluskerk Breukelen

J. Sibelius - Finlandia op. 26 nr. 7 (1899)
E. Grieg  - Noorse dansen op. 35 (1881), voor orkest door H. Sitt bewerkt
N. Gade  - Echo's van Ossian (1840)
E. Grieg  - Peer Gynt, suite nr. 2 op. 55 (1888-1891)
1. Bruidroof/ Abduction of the Bride/ Ingrid's lament
2. Arabische dans
4. Solveig's lied

 

KleinKoorHouten 

J. Sibelius (1865 -1957)  - Drommerna
O.W. Peterson (1867 - 1942) - Berger
                                              - Stemming
                                              - Ved Havet
O. Gjeilo (1973)   - Ubi Caritas
                            - Northern Light
T. Kennins (1919 - 2008)  -Ich preise
J. Gaubas (1879 - 1962)  - Exaltabo
H. Hammarström (1891 - ?)  - Kyrie
K. Nystedt (1915 - 2014)  - Peace I leave with you
P. Vasks (1946)    - Pater noster

 

2016


Zaterdag 24 december 2016 Kerstviering in samenwerking met gemengd zangkoor Jubilate Deo
Bonaventurakerk Woerden

Charles Gounod (1818-1893) - Messe Breve No. 7 (1890)
Kerstliederen, waaronder Christmas Carols van David Wilcocks (1919-2015)

Woensdag 08 juni 2016 Night of Talent 2016 - Kazerneplein Woerden

Jonge getalenteerde musici uit het regionale talentenprogramma Talent XL Muziek van Het Klooster geven samen met het Orkest van het Groene Hart een bijzonder galaconcert op een prachtige locatie in Woerden: het Kazerneplein.
Onder leiding van dirigent Jim Roodnat wordt een gevarieerd programma ten gehore gebracht met zowel klassieke als lichte muziek. Van Händel, Rachmaninov en Debussy tot Eva Cassidy, Black eyed Peas en Delain.
En daarbij ook nog twee composities van jonge Woerdense talenten: Empty Empaty van Daan Hutting en Unconquerable van Wietske Merison.

R. Hardiman (1961) - The Lord of the Dance, arr. Larry Moore
viool- Rosa Bermen, Daantje van den Broek, Iris van Leeuwen, Roos Mook en Lotte Stikvoort
G. Fr. Händel (1685-1759) - Concerto per Organo H.W.V. 294 op.4 nr.6, bewerking voor harpsolo
Harp- Suzan van den Engel
D. Popper (1843-1913)- Reqiuem op. 66
V'cello- Romy Both, Noah Moll van Charante, Tessa Nijenhuis
F. Doppler (1821-1883) - Fantaisie Pastorale Hongroise op. 26 voor fluit en strijkorkest
Fluit- Meike van Ekeren, Fennie Janssen, Fleur Mook en Jannemarie Vergunst
J. Lennon (1940-1980) - Imagine
Zang- Luka Blonk, Sjoerd Kuiper, Wietske Merison
A. Barrios Mangoré(1885- 1944) - Julia Florida
Gitaar- Merijn van Osnabrugge
Daan Hutting - Empty Empaty, arr. Harm van Sleen
Zang/piano- Daan Hutting- zang/piano
Zang- Luka Blonk, Sjoerd Kuiper en Wietske Merison
The Black Eyed Peas (1992) - Where is the love
Zang- Luka Blonk, Sjoerd Kuiper en Wietske Merison
Wietske Merison - Unconquerable, arr. H. van Sleen
Zang- Luka Blonk, Sjoerd Kuiper en Wietske Merison
D. Shostakovitch (1906- 1975) - The second Waltz, arr. André Rieu/ Jan van der Goot
Saxofoon- Nynke Breeuwsma, Linda Holleman en Simone Nederhof
S. Rachmaninoff (1873- 1943) - Vocalise voor violoncellosolo en symfonieorkest op.34 no.14 Solist Guido Boogaard
C.A. Debussy (1862- 1918)- Danse Sacrée voor harpsolo en orkest(1904) Harp- Puck van den Broek
Delain (2002) - Here comes the Vultures, arr. Harm van Sleen Zang- Hester van de Ven
Themes from 007- Medly for orchestra, arr. Calvin Custer (1939- 1998)
Componisten - J. Barry, B. Conti, Linda en Paul McCartney,M. Norman

Zaterdag 6 en 13 februari 2016
St. Bavokerk Harmelen / Pauluskerk Breukelen

L. van Beethoven (1770-1827).  - Ouvertüre Coriolan in c op. 62 (1807)
G. Bizet (1838-1875)                  - Symfonie in C (1855, 1e uitvoering 1935)
M. Bruch(1838-1920)                 - Kol Nidrei voor v'cello en orkest op. 47(1880) *
M. Glinka (1804- 1857)               - "Wals- fantasie"( orr. versie voor piano 1839, re-orchestratie 1856)
A. Liadov (1855- 1914)               - 8 Russische volksliedjes (1906)

* Solist: Guido Bogaard
 

2015


Zaterdag 12, 19 en 26 september 2015, Prinsenmaandconcerten
Opstandingskerk Woerden, Hervormde Kerk Nieuwkoop, Grote Kerk Oudewater

G. Fr. Händel   - Symfonia uit de opera Solomon "Arrival of the Queen of Sheba"
J. Chr. Bach    - Concert voor violoncello en strijkorkest in c
G. Fr. Händel   - Delen uit de Watermusicsuites, arr. Hamilton Harty
G. Ph. Telemann - Concert voor twee blokfluiten en orkest in B, TWV 52: B1
G. Fr. Händel.    - Aria "Mi lusigna il dolce affeto" uit de opera Alcina
Fr. J. Haydn       - Symfonie nr. 104 "London" in D, Hob.I: 104

Solisten:

Sanne van den Bosch en Merel Smid, blokfluit
Eline van der Bijl, mezzo-sopraan
Guido Boogaard, violoncello

Zaterdag 18 april 2015, Voorjaarsconcert, Opstandingskerk Woerden

J.J.Viotta (1814-1859)            - Ouvertüre "Musis Sacrem"
Gerrit R.J. Melles(1963)          - Concertino voor piano en symfonie-orkest in C op.24 "Für Tobias Haunhorst"
Fr. Chopin (1810- 1849).         - Ballade in F nr. 4.
G. Fr. Händel (1685-1759)        - Delen uit de Watermusicsuites, arr. Hamilton Harty
L. van Beethoven (1770-1827) - Concert voor piano en symfonie-orkest nr. 1 in C op. 15 Pianosolist: Tobias Haunhorst(1993)

 

2014


Zaterdag 15 november 2014, Najaarsconcert, Opstandingskerk Woerden

Het concert is in samenwerking met de Stichts- Hollandse Historische Vereniging en staat in het teken van de 100- jarige herdenking van de 1e Wereldoorlog. Op het programma staan o.m.:

B. Bartók              - Roemeense Volksdansen
L. van Beethoven - "Ode an die Freude" uit de 9e Symfonie(instrumentale versie)
G. Butterworth     - The banks of green willow
E. Elgar                 - Nimrod uit de Enigma Variaties
M. Ravel               - Le Tombeau de Couperin

Zaterdag 5 en 12 april 2014, Voorjaarsconcert
Opstandingskerk Woerden / Grote Kerk Oudewater

Het voorjaarsconcert van het Orkest van het Groene Hart is een operaprogramma waarbij onder andere een aantal bekende stukken van Mozart en delen van de opera Carmen van Bizet worden uitgevoerd. Het Orkest wordt hiervoor bijgestaan door de volgende solisten:

-  Eline van der Bijl, mezzo-sopraan

-  Ron Kuijper, bariton

-  Anke Smits, lyrisch sopraan

Ouverture Iphigenie in Aulis (von Gluck)
Duet- Bei Männer(Die Zauberflöte) Mozart. Solisten: Anke Smits en Ron Kuijper.
Aria- Der Vogelfänger (Die Zauberflöte) Mozart. Solist: Ron Kuijper.
Aria- Che Scompliglio (La Finta Semplice) Mozart. Soliste: Eline van der Bijl.
Aria- Lascia ch'io pianga (Rinaldo) Händel. Soliste: Anke Smits.
Ouvertüre Cosi fan Tute (Mozart)
Cavatine- Se vuol ballare (Le Nozze di Figaro) Mozart. Solist: Ron Kuijper.
Recit + Aria- Dove sono i bei momenti (Le Nozze di Figaro) Mozart. Soliste: Anke Smits.
Symfonisch Intermezzo Cavalleria Rusticana- Mascagni.
Duet La ci darem (Don Giovanni) Mozart. Solisten: Anke Smits en Ron Kuijper.
Terzettino- Soave sia il vento (Cosi fan tutte) Mozart. Solisten: Eline van der Bijl, Ron Kuijper en Anke Smits.
Carmensuite Nr 1 (Bizet).
Carmensuite Nr 2 (Bizet). De Habanera met zangsoliste Anke Smits.
 

2013


Zaterdag 16 en 23 november 2013, Najaarsconcert,
Opstandingskerk Woerden / Pieterskerk Breukelen

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - Ouvertüre van opera "Don Giovanni" in d, K.V. 527.

Edward William Elgar (1857- 1934) - Concert voor Violoncello en symfonieorkest in e, op. 85. Solist: Fred Pot.

Franz Peter Schubert (1797- 1828) - Symfonie nr.7 (chronologische en meest recente telling) "Die Unvollendete" in b, D. 759

Zaterdag 13 april en 25 mei 2013
Janskerk Mijdrecht / Opstandingskerk Woerden

Josef Reicha                    - Parthia in F voor blazers-dubbelkwintet
Ciprian Porumbescu        - Balada voor viool en strijkorkest in e op. 29 *
Ludwig van Beethoven    - Symfonie nr. 5 in c op. 67

* Soliste: Mihaela Milea (1e violiste in ons orkest), viool

 

2012


Voorjaarsconcert Muziekschool "Het Klooster" in Woerden, maandag 04 juni 2012

Händel - "Glory of the Lord en Hallelujah uit de Messiah. Jurriaan Andriessen - "The Merry Drakes".

Zaterdag 05 mei 2012, Petruskerk in Woerden

Fauré- Pelleas et Melisande en delen uit de symfonie van Arriaga?

Woensdag 18 april 2012, Verzorgingstehuis Vijverhof in Harmelen

Werken van Arriaga, Fauré en Krommer
 

2011


12 november 2011, Najaarsconcert, Opstandingskerk Woerden

F. Schubert     - Ouverture im Italienischer Stil in C-groot

B. Martinu     - Rhapsodie concert voor altviool en orkest*

F. Schubert     - Symfonie Nr. 6 in C-groot


* Solist: Mikhail Zemtsov

28 mei 2011, Kinderconcert
, Opstandingskerk, Woerden

F. Schubert     - Ouverture im Italienischer Stil in C-groot

C. Saint-Saëns     - Carnaval der dieren*

L. Mozart     - Kindersymfonie, deel

*
Verteller: Hans Schmidt
 

2010


12 en 27 november 2010, Najaarsconcert i.s.m. Gouds Symfonie Orkest
Petruskerk Woerden / Hervormde Kerk Haastrecht

E. Grieg     - Symfonische Dansen

N. Rimsky-Korsakov     - La grande Pâque Russ

E. Grieg     - Peer Gynt Suite, deel 1

 

5 mei 2010, Bevrijdingconcert i.s.m. Christelijk Oratoriumkoor Woerden en Politiekoor Excelsior
Petruskerk Woerden

H.J. van der Meulen     - In Stil Verkeer 
G.F. Händel     - delen uit Saul 
F. Menselssohn      - Psalm 42, deel 1

G. Verdi     - Va pensiero (Slavenkoor)

G. Puccini     - delen uit Messa di Gloria

Politiekoor     - eigen selectie

E. Elgar    - Land of Hope and Glory 

 

13 maart 2010, Voorjaarsconcert, Lutherse Kerk Woerden
D. Cimarosa     Ouvertüre del Matrimonio Segrete

C. Franck     Les Eolides

P. de Sarasate    Zigenuerweisen*

C. Debussy     Petite Suite
*

* Soliste: Margot Kolodziej
 

2009


7 november 2009, Jubileumconcert (25 jaar) St. Bavokerk Harmelen

H.J. van der Meulen.   'In Stil Verkeer'
L. van Beethoven.       Pianoconcert nr. 3 in c-moll*
J. Andriessen.             'The Merry Drakes'
S. Prokofieff.               Ouvertüre sur des thèmes juifs

* Solist: José Nunez Ares

Concertarchief

gallery/ovhgh instrumentalisten widescreen